Leer uw eigen permacultuur ontwerpen

Permacultuur is een agricultureel project dat zo wordt ontworpen dat het, net als een ecosysteem, zichzelf in stand houdt. In Wageningen kunt u nu een cursus volgen waarin u leert een permacultuur te ontwerpen.

Permacultuur is voor veel mensen waarschijnlijk een onbekend begrip. Een permacultuurontwerp begint doorgaans met het waarnemen en in kaart brengen van een locatie en de gebruikers ervan. Factoren als zon, wind en neerslag worden hierbij onderzocht. Verder worden andere stromen van energie, mensen en materiaal in de analyse meegenomen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de plaats van bewoning, patronen in de bodem, vegetatie, dierenpopulaties en cyclische ontwikkelingen. Op basis van deze informatie kan dan een permacultuurontwerp met optimale opbrengst en veerkracht worden gemaakt, waarbij de educatie van de gebruikers een essentieel onderdeel is.

 

Deze educatie is nu beschikbaar in de vorm van een 72-urige cursus verdeeld over negen dagen. Het belangrijkste doel van deze cursus is het leren van de basis van de ecologische ontwerpmethode van permacultuur. Daarnaast leert u innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken, leert u systeemdenken te begrijpen en in de praktijk toe te passen en leert u een aantal basisprincipes op het gebied van milieueducatie vanuit dit fascinerende perspectief.

 

De cursus wordt gegeven door Fiona Morris, een landschapsarchitect die is gespecialiseerd in ecologisch design, bottom-up benaderingen en stadslandbouw.  De eerste lessen beginnen eind februari, maar u kunt zich nog steeds opgeven. Zie de website van de cursus voor meer informatie.

 

Leer uw eigen permacultuur ontwerpen