Visie

Er zijn wel 100 redenen te bedenken waarom je je eigen voedsel zou moeten verbouwen en we vinden dat ze allemaal kloppen.

 

Honderd redenen

  • goedkoop
  • 'wortelen' in Nederland
  • verbinden
  • zelfvoorziening
  • zelfredzaamheid
  • minder voedselkilometers en CO2
  • leren hoe voedsel groeit
  • buren ontmoeten
  • samenwerken
  • agrofitness
  • supervers
  • biologisch
  • vollere smaak
  • gezonder
  • wantrouwen tegen de voedselindustrie en gentech
  • de olie raakt een keer op
  • weten waar je voedsel vandaan komt
  • voedselzekerheid
  • duurzamer
  • goed voor je omgeving zorgen
  • leuke hobby
  • ...

Maar misschien heb je nog een andere reden!

 

 

Vroeger...


... was het logisch dat een stad zijn voedsel op haar eigen grondgebied produceerde en verder zoveel mogelijk uit de directe omgeving haalde. In Utrecht zijn nog veel oude hovenierswoningen te vinden die dit aantonen. Sinds we kunnen beschikken over grote hoeveelheden goedkope olie zijn die agrarische gebieden volgebouwd en is het gebruikelijk om voedsel over de aardbol te vervoeren. Omdat er een eind komt aan goedkope olie is het logisch om het weer op de oude-maar-eigentijdse manier te doen.


Carolyn Steele schrijft over dit onderwerp in haar boek De Hongerige Stad. Frank Stroeken publiceerde in 2012 een boek over de voedselgeschiedenis van Utrecht: Vlaaien op de Neude.