Professionele stadslandbouw

Stadslandbouw onderscheidt zich van de andere vormen van stadse voedselproductie door een bedrijfsmatige aanpak: het gaat in het algemeen om een professionele boer die een commercieel doel heeft, eventueel gekoppeld aan een ideëel doel.

Met name de horeca heeft interesse voor superverse en bijzondere producten, dus daar liggen kansen. Omdat de afstand van de boer naar de klant zo klein is biedt dat voordelen boven levering door een groothandel. 

 

In de stad Utrecht is De Moestuin een bekend voorbeeld. Zij hebben teeltafspraken met onder andere het restaurant van Karel V en natuurvoedingswinkel Rio de Bio.

De tuinderijen in Amelisweerd, Amelis'Hof en De Volle Grond, die al in de jaren 80 ontstonden, werken met vrijwilligers uit de stad. Zij zijn actief betrokken bij het reilen en zeilen van de moestuinen. De producten worden rechtstreeks aan de consument verkocht.

 

Stadsboeren hebben allerlei mogelijkheden om voedsel te produceren.